Wat bedoelen we met ontlastingsklachten?
Dat zijn onder andere de hieronder genoemde klachten.
♦ Verstopping (obstipatie).
♦ Verlies van ontlasting (fecaal verlies).
♦ Ontlasting niet goed in één keer kwijt kunnen.
♦ Voortdurende (chronische) aandrang om te poepen.
♦ Ontstaan van aambeien bij de stoelgang.
♦ Ongewild winden laten.
Deze ontlastingsklachten worden veelal veroorzaakt door een slappe of een gespannen bekkenbodem. Een slappe bekkenbodem heeft een te lage spierspanning en een te gespannen bekkenbodem heeft een te hoge spierspanning.
Om uw ontlastingsklachten te verminderen of zelfs geheel op te heffen zal uw
bekkenfysiotherapeut middels een individueel behandelplan en gerichte oefentherapie werken aan het herstel van bekkenbodemfunctie.
Obstipatie
Obstipatie, oftewel een moeizame stoelgang heeft iedereen wel eens meegemaakt. We spreken over obstipatie wanneer iemand minder dan 3 keer per week ontlasting heeft, en dan ook hard moet persen om deze ontlasting kwijt te raken. Obstipatie kan veel oorzaken hebben. Een van de oorzaken is spanningsproblemen in de bekkenbodem. Wordt de bekkenbodem tijdens het ontlasten niet of onvoldoende ontspannen, dan kan het rectum niet volledig geleegd worden waardoor er ontlasting achterblijft. Als de bekkenbodem niet goed ontspant, ontstaat er een neiging tot persen. Hoe minder ontspanning van de bekkenbodem, hoe harder er geperst moet worden. Daar waar de oorzaak van obstipatie ligt in het disfunctioneren van de bekkenbodem, is uw bekkenfysiotherapeut de aangewezen hulpverlener.
De therapie zal zich voornamelijk richten op:
♦ verbeteren van het functioneren van de bekkenbodemspier
♦ verbeteren van het gevoel in de endeldarm/rectum
♦ voedingsadviezen (inname vocht en vezels)
♦ toiletgedrag
Ontlastingsverlies
Ontlastings-verlies ook wel ontlastings-incontinentie of fecale incontinentie genoemd, is het willekeurig en ongewild verliezen van ontlasting in meer of mindere mate. Deze zeer hinderlijke aandoening komt vooral voor bij ouderen. Fecale incontinentie kan ook ontstaan na ’n zware bevalling of na ’n operatieve ingreep in het anale gebied.
Beschadiging of onvoldoende werking van de anale sluitspier is de meest voorkomende oorzaak. Een verzakking van de endeldarm kan ook tot fecale incontinentie leiden.
Fecale incontinentie ligt persoonlijk heel gevoelig – meer nog dan urine-incontinentie – en leid vaak tot sociaal isolement. Uw bekkenfysiotherapeut kan – succesvol – middels gerichte oefentherapie werken aan het opheffen van deze nare klacht.
De oefentherapie richt zich op het goed functioneren en beheersen van de bekkenbodemspier en anale sluitspier.